Solidaritate față de cei fără adăpost
Cu toții știm ce greu este să nu ai posibilitatea de a face un duș? După câteva zile, corpul tău se simte transpirat și urât mirositor; parul tău devine gras, se încâlcește și se umple de paraziți. Când începeți să mergeți spre casă după o zi grea de muncă, aveți dorința de a face un duș - săpunul, apa fierbinte, prosopul curat, vă oferă o senzație de relaxare. Este probabil primul lucru pe care îl faci când ajungi acasă.
Dar ,persoanele fără adăpost, trăiesc în fiecare zi o realitate diferită. Pentru ei, curățarea depinde doare de anumite condiții ,uneori greu accesibile datorită distanței pe care trebuie să o străbată în fiecare zi pentru a face un duș. În spațiile amenajate uneori la distanțe foarte mare de a ajunge la un duș public. Păstrarea curată este o provocare aproape imposibilă și greu de realizat.
Mulți oameni fără adăpost provin din medii dificile și greu încercate. Mulți adolescenți sunt fugari din casele cu familii abuzive, unii și-au pierdut locurile de muncă și apoi casa și din nou, mulți sunt recidiviști, se întorc la obiceiurile lor de mai înainte . Adevărul este că nu cunoaștem niciuna dintre poveștile lor dar dacă ne luăm timp să întrebăm și să ne interesăm de situația lor, adică să ne pese de ei.
Persoanele fără adăpost sunt, de fapt, ființe umane vulnerabile. Ar trebui să–i ajutăm când putem. Dacă avem îngrijorări, ar trebui să ne comportăm într-un mod respectuos și să nu aruncăm ură. Empatia este o trăsătură atât de important de învățat. Dacă vezi o persoană într-un loc cu probleme, gândește-te la ea ca fiind unul dintre membrii familiei tale sau unii din prietenii tăi.
Proiectul este derulat de Asociația Slujitorii Carității opera don Guanella pentru „Înființarea serviciului Duș social” si finanțat prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.