Provocări în îngrijirea sănătății pentru persoanele fără adăpost
Persoanele fără adăpost trebuie să depășească barierele structurale imense pentru a obține

asistență medicală, inclusiv lipsa asigurărilor de sănătate și dificultăți financiare. De asemenea, aceștia trebuie să lupte cu priorități concurente, cum ar fi asigurarea hranei și adăpostului, care beneficiază frecvent față de asistența medicală. Persoanele fără adăpost pot evita, de asemenea, îngrijirea din cauza neîncrederii în sistemul de sănătate și a experiențelor de discriminare din partea furnizorilor.
Asistența primară este esențială pentru îmbunătățirea sănătății acestei populații, datorită naturii sale longitudinale și bazate pe relații. Furnizorii săi sunt bine poziționați pentru a identifica contribuabilii sociali la o stare de sănătate precară (de exemplu, veniturile și nesiguranța alimentară) și pentru a conecta pacienții la serviciile comunitare. Din păcate, multe persoane fără adăpost nu au o sursă de îngrijire primară, iar căile lor de îngrijire se bazează adesea pe servicii acute. Indiferent de asigurarea de sănătate universală, ratele vizitelor la spital și ale spitalizărilor sunt mult mai mari în populația fără adăpost decât în populația generală.
De asemenea, referitor la dovezi arată că îngrijirea acordată pacienților fără adăpost este mai puțin adecvată decât cea oferită altora
Pandemia COVID-19 și închiderile rezultate au exacerbat barierele în calea îngrijirii și serviciilor, crescând probabil supradozele și alte probleme de sănătate în populația fără adăpost.
Proiectul este derulat de Asociația Slujitorii Carității opera don Guanella pentru „Înființarea serviciului Duș social” si finanțat prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.