top of page

A te simți invizibil este mai rău decât a te simți murdar

Cea mai importantă parte a igienei persoanelor fără adăpost nu este pur și simplu să le oferi condiții pentru un duș - este modul în care sunt tratate aceste persoane neajutorate.

Dușul social este eficient deoarece persoanele fără adăpost sunt tratate cu grijă, respect și demnitate, ceea ce duce la prietenii improbabile și la o comunitate puternică. Acest principiu se numește ospitalitate radicală. Există atât de multe modalități de a ajuta aceste persoane, pe lângă începerea unui program de duș social. A face contact vizual, a saluta și a interacționa cu compasiune sunt primii pași minunați pentru a-i face să se simtă din nou vizibili și umani.

Credem că nimănui nu i se poate interzice accesul la curățenie. Dușurile gratuite coordonate de voluntari implicați ar trebui să fie accesibile celor care locuiesc pe stradă - deoarece un duș poate contribui la îmbunătățirea sănătății și bunăstării și la restabilirea demnității în comunitatea lor. Deoarece frecventând aceste locuri pot avea parte de oameni care să facă să simtă din nou respectul și demnitatea cuvenită oricărei persoane.

Mulți oameni ignoră persoanele fără adăpost, deoarece nu sunt familiarizați sau prezența lor îi face să se simtă inconfortabil. Cel mai important este să devii un avocat pentru aceste persoane care sunt recunoscute ca fiind mai mult invizibile în societate. A te simți invizibil este mai rău decât a te simți murdar.

Proiectul este derulat de Asociația Slujitorii Carității opera don Guanella pentru „Înființarea serviciului Duș social” si finanțat prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alaltăieri ne-am deschis casele guanelliene din România pentru a primi copiii refugiați din Ucraina. Copiii călătoresc cu mamele, mătușile sau bunicile, ajung la Iași sau la București și apoi prin cen

bottom of page