top of page

A avea șansa de a face un duș fierbinte frumos este, în anumite circumstanțe, un adevărat lux


A avea șansa de a face un duș fierbinte frumos este, în anumite circumstanțe, un adevărat lux. Persoanele fără adăpost din orașele noastre știu bine acest lucru și, în marea majoritate a cazurilor, nu au facilități sau suporturi disponibile pentru a asigura un minim de igienă personală.

Dus Social a fost fondat de opera don Guanella care se dedică de ani de zile persoanelor fără adăpost din orașul ieșeni. Ideea a luat naștere în 2018: Asociația distribuia produse de igienă pe străzile din Iași și un om fără adăpost, după ce a luat un săpun, i-a mulțumit, întrebându-l unde îl poate folosi.

Întrebarea aparent banală a fost o epifanie: pentru noi și-a dat seama că nu este suficient să donezi prosoape, periuțe de dinți și săpun, ci că trebuie făcut ceva mai mult, oferind oamenilor un loc sigur și curat pentru a se spăla și a avea grijă de igiena personală, pentru a proteja sănătatea și demnitatea umană în același timp.

De aici și ideea unui mașina echipat care are o cabină pentru baie, o toaletă, un cabinet de asistență medicală, spațiu de frizerie și mașină de spălat cu uscător. Un vis care, pe 23 noiembrie 2020, Proiect este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

odată cu îndeplinirea tuturor formalităților birocratice, va deveni realitate și colaborării unor voluntari, începând cu instalatorii și meșteri.

Planul său este să parcheze mașina în diferite zone ale orașului în timpul săptămânii, astfel încât să ajungă la toți cei fără adăpost care au nevoie de el: conform estimărilor sale, în aceeași locație ar putea fi oferite dușuri calde gratuite. aproximativ 10 de persoane fără adăpost pe zi.

„CÂND CEI CEI MAI FERICIȚI, MAI SĂNĂTOȘI ȘI MAI OPTIMISȚI OAMENI SE CURATĂ. FACEȚI UN PAS DIN DUȘ ȘI SIMȚIȚI MILIONARI”.

Ca să nu mai vorbim că un bărbat sau o femeie spălat și îmbrăcat în haine curate are șanse mai mari de a-și putea reface viața, plecând de la căutarea unui loc de muncă mic.

Proiectul este derulat de Asociația Slujitorii Carității opera don Guanella pentru „Înființarea serviciului Duș social” si finanțat prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alaltăieri ne-am deschis casele guanelliene din România pentru a primi copiii refugiați din Ucraina. Copiii călătoresc cu mamele, mătușile sau bunicile, ajung la Iași sau la București și apoi prin cen

bottom of page