ARTICOLE
Oamenii fără adăpost sunt cei mai vulnerabili dintre noi. Refuzăm să îi vedem pe stradă, le întindem rar o mână de ajutor și, cel mai grav, de multe ori îi judecăm. Nu ne putem imagina că și noi am putea fi acolo. Credem, fără să le știm povestea, că e vina lor că au ajuns aici. Au făcut ei ceva. Dar dacă nu au făcut? Dar dacă faptul că sunt acolo e rezultatul unui context nefericit? Sau dacă au făcut? Poate greși cineva atât de mult încât să “merite” să trăiască pe stradă? Noi credem că nu.
Strâmbăm din nas că sunt murdari fără să ne întrebăm “dar unde ar putea să se spele?” Spunem “dar de ce nu muncesc?”, fără a ne întreba cine îi angajează. Ne deranjează că cerșesc, dar nu ne întrebăm dacă au ce mânca în ziua aceea. Chemăm poliția dacă dorm în scara noastră de bloc, fără să ne întrebăm cum ar putea rezista la minus douăzeci de grade sau pe ploaie afară.
Că tot vorbeam de prejudecata oamenilor “de ce nu se spală” și de răspunsul simplu “pentru că nu au unde”, Opera Don Guanella va înființa cât de curând ”Dușul Social” mobil. E vorba de o autoutilitară cu duș și mașină de spălat, spațiu de consiliere, frizerie și asistență medicală, cu care oamenii străzii se vor simți respectați.
Proiectul, „Înființarea serviciului Duș social”, este derulat de Asociația Slujitorii Carității opera don Guanella și finanțat prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants